Yeni yer, yeni ortam, yeni ev/otel, yeni oyun alanları, yeni yüzler. Bu yenilikler, çocuklar için büyüleyici ve heyecan verici olabileceği gibi, ürkütücü de algılanabilir. Ortam değişikliği bazı çocuklarda kaygı düzeyini arttırabilir. Hiç beklenmedik şekilde tepkisel davranışlarda bulunabilirler. Bu davranışlar doğaldır çünkü alışık olmadığı, farklı, yeni bir ortam bilinmezlerle doludur. Yeni ortamda neler var? Orada beni neler bekliyor? Ne kadar sürecek? Gibi aklında sorular belirebilir. Soruların bazılarını elemek adına, çocuğunuzun yaşına ve düzeyine göre tatil planlarınıza onu da dâhil edin. Sizin ve çocuğunuzun sıkılmayacağı, eğlenebileceğiniz, sizi fazla yormayacak istikametlere karar verip, sizler için doğru olan alternatifleri değerlendirmenizde fayda var. Gideceğiniz yeri, varsa gezmeyi planladığınız parkurların araştırmasını çocuğunuzla birlikte yapın. Bu, onu planın bir parçası yapar ve oluşabilecek muhtemel kargaşaları engelleyebilir.
Bu aşamadan sonra doğru planlama ve çocuğunuzu iyi tanımak işinizi çok kolaylaştıracaktır. Çocukla tatile çıkmanın en büyük zorluğu, olası her duruma karşı hazırlıklı olmaktır. En önemlilerinden biri, oluşabilecek sağlık problemlerine karşı bir ilk yardım çantasını en başta hazırlamak olmalı. Eksiksiz bir tatil valizi hazırlamak için, öncesinde aklınıza gelen şeylerin notunu tutmak iyi bir fikir olabilir. Valizden ayrı olarak çocuğunuz için, sürekli yanınızda olacak bir seyahat çantası hazırlamanızı tavsiye ederiz. İçerisinde çocuğunuzun yaşına uygun bakım malzemeleri ve yedek kıyafetlerinin yanında, yolculukta onu oyalayacağını düşündüğünüz kitap, oyuncak, uyku arkadaşı varsa bağlandığı bir objeyi koymayı unutmayın.
Yola çıkmadan önce, seçtiğiniz yolculuk aracı hakkında çocuğunuzla konuşun. Seyahat süresini, çocuğunuzun yaşına uygun bir biçimde açıklayın. Çocuğunuzun uyku düzenine uygun saatlerde seyahatinizi ayarlayabilir, uyuduğu saatlerde seyahatinizi tamamlamayı tercih edebilirsiniz. Uzun süreli yolculuk planladıysanız, yolculuk sırasında çocuğunuzun oyalanacağı kitap ve oyuncakları unutmayın. Eğer çocuğunuz yolculuk sırasında huzursuzlanırsa, onu sakinleştirmek için önce sizin sakin kalmanızı tavsiye ederiz. Kontrolü kaybetmemeye, işlerin alt üst olmamasına özen gösterin. Dikkatini dağıtmayı, başka şeylerle ilgisini çekmeyi deneyebilirsiniz. Alternatifler sunarak, varsa sevdiği kurabiyeler, kendini rahat ve huzurlu hissetmesini sağlayacağı oyuncaklar durumu kurtarabilir.
İlk günlerde yeni ortama alışmak zaman alabilir. Yeni rutininizi oluşturmak ve çevreyi tanımak için kendinize ve çocuğunuza zaman tanıyın. Tanıma ve alışma evresinden sonra etraftaki hemen her şey çocuğunuzun ilgisini çekecektir. Çocuklar girdikleri her yeni ortamda kendi bakış açılarıyla keşif yaptıkları için her şey büyüleyici ve şaşırtıcı gelebilir. Keşif yolculuğuna dâhil olun. Genel planlamayı iyi yaptıktan sonra, küçük detaylarda kendinizi ve çocuğunuzu yormamanızı tavsiye ederiz. Dakikası dakikasına planlı olmak yerine, çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz mutlu anların tadını çıkarmaya bakın. Evdeki standartlarınızı ve disiplini tatil boyunca esnetebilirsiniz. Tatil süresince istediği yemeği yemesi, biraz geç yatması, mevcut düzeninizi al üst etmez. Çocukla mutlu tatil yapmanın anahtarı “rahat olmak” diyebiliriz”.
Ve küçük bir tavsiye, yaşanan kötü hikâyelere kulak asmayın. Her çocuk ve her aile kendine özgüdür. Çocuğunuz ister bebek ister büyük olsun, mutlaka tatil deneyiminden kazançlı dönecektir. Unutmayın ki, her tatil dönüşü “bu son diyoruz”. Ama bir sonraki tatili iple çekiyoruz.