Ebeveyn olmak çok güzel hisleri içerisinde barındıran, tarifi mümkün olmayan bir duygu olsa da bazı zamanlarda ebeveyn olmanın zorluklarıyla da karşılaşacak olduğunuzu biliyorsunuzdur. Bebeğinizin iki yaş dönemi de zorlu geçireceğiniz zamanlardan birisi olacak.
Çocuk yetiştirmek elbette ki sadece iki yaş döneminde zorlu değil. İlk doğduğu zamanlar, ergenlik dönemleri gibi zamanlar da siz ebeveynler için zorlu süreçler olacak. Fakat 2 yaş döneminde bebeğinizin yaşadığı 2 yaş sendromunun sizleri daha çok yorabileceğini söylemek istiyoruz. 😊
Elbette 2 yaş sendromu içerisinde olan bebekler ve ebeveynler için sizlerle paylaşmak istediklerimiz var.
Yazımızda, 2 yaş sendromu nedir? 2 yaş sendromu belirtileri nelerdir? 2 yaş sendromu yaşayan çocuğa nasıl davranılmalıdır? Konularına değindik. Şimdi birlikte bunları konuşmaya başlayalım.
Haydi, okumaya devam edin.
2 Yaş Sendromu Nedir?
2 yaş dönemini miniğinizin bebeklikten çocukluk evresine adım atması gibi düşünebilirsiniz. 1 buçuk yaştan başlayabilen ve genelde 3 yaşa kadar devam edebilen bu sendrom süreci ebeveynleri zaman zaman zorlayabilir. Bebeğiniz bu dönemlerde yürümeyi, beraberinde koşmayı öğrenecek. Bu nedenle daha özgür ve daha hareketli olmak isteyecektir.
Bunların yanında bebekten bebeğe değişiklik de gösteren durumlar da olabilir. Örneğin bazı bebeklerde bu sendrom yaşanırken ani ruh hali değişimleri, öfke nöbetleri, ağlama krizleri, söz dinlememe gibi problemlerle kaşı karşıya gelebilirsiniz.
2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- yaş ile birlikte bebekler kendini ve dünyayı daha çok keşfetmeye, varlığını dünyaya kabul ettirmeye çalışmaya başlar. Henüz yürümeye başlamış olan bebekler evde bulunan her nesneyi keşfetmeye, daha çok merak etmeye, her yere ulaşmaya çalışır. Kendi istedikleri şekilde özgür olarak hareket etmek isterler.
Aşağıdaki belirtileri gösterebilirler:
• 2 yaş sendromu yaşayan çocuklar, istekleri yerine getirilmediğinde öfke nöbeti, ağlama krizleri, nesneleri yerlere atma, kendisini yere vurma gibi hareketler gösterebilir.
• Aynı şekilde istediği bir şey olmadığında, hareket alanı kısıtlandığında yemek yeme, normalde zevk aldığı aktiviteleri yapmama, küsme gibi tepkiler gösterebilir.
• Alışılmışın dışında bir durumla karşı karşıya geldiğinde (aniden yüksek bir ses duyma gibi) paniğe kapılabilir ve fazla tepki gösterebilir.
• Her şeyi kendi başına yapmak istemeye başlayabilir. Yardım kabul etmek istemeyebilir. Yardım kabul etmediğinden dolayı başarısız olduğu durumlarda daha da hırçın hareketler gösterebilir.
• Normalde aslında sakin olan çocuğunuzun bu dönemde daha sinirli, itme, vurma gibi tepkiler vereceğini gözlemleyebilirsiniz.
• Çocuğunuz, bu dönemde ebeveyninden ayrı bir hayatı olduğunun bilincine varır. Kendisinin de farklı bir birey olduğunu hissetmesi ve size hissettirebilmesi için her sorulan soruya veya sunulan şeye “hayır”, “olmaz” şeklinde cevap verebilir. Üstelik bunu neye olumsuz bir cevap verdiklerini bile bilmeden yapabilirler. Burada onun sadece kendini ortaya çıkartmaya çalışması, ayrı birey olduğuna ikna etmesi çabası içerisinde olduğunu bilmelisiniz.
2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır?
2 yaş dönemi her çocukta olması gereken sosyal ve psikolojik gelişimin bir evresi olduğundan ötürü garipsenmemelidir. Bu noktada elbette ki ebeveynlere çok fazla yük düşmektedir. Bebeğiniz 2 yaş sendromunu yaşarken sizlerin işleri aksayabilir, gideceğiniz yerlere geç kalabilir, çocuğunuzla ilgilenmekten kendinize daha az zaman ayırdığınız bir dönem içerisine girebilirsiniz. Bu dönem hem ebeveyn hem de çocuk için oldukça zordur. Fakat bu dönemlerin geçici olduğunu bilmeli kendinizi ve bebeğinizi bu şekilde motive etmelisiniz.
Çocuğunuz 2 yaş sendromu yaşıyorsa aşağıdaki maddeleri incelemenizi, yapabileceklerinizi gözden geçirmenizi öneririz.
• Çocuğunuzun çoğu konuda sizinle çatışma içerisinde olacağı bu dönemde yaşadığınız olaylara karşılık verdiğiniz tepkilere dikkat etmelisiniz. Daha sakin kalmak, anlayışlı tepkiler göstermek çocuğunuzun kafasında pozitiflik bilincini uyaracaktır.
• Bu dönemde bebeğinize “haylaz”, “yaramaz”, “huysuz”, “inatçı” gibi sıfatlarla yakıştırma yapmamanızı söylemeliyiz. Bu şekilde sözcükler 2 yaş sendromunu hem siz hem de bebeğiniz için çok daha zor atlatmanıza sebep olacaktır.
• Yüksek sesle konuşan, sinir halinde olan bebeğinize aynı şekilde tepki göstermemeli, ona kızmamalısınız. Sorununu sakin bir dille anlamaya çalışıp yine aynı şekilde sükunetle tepki vermelisiniz.
• Bebeğinize karşı tutarlı olmaya özen göstermenizin gerektiği bir dönemdesiniz. Yapmaması gereken ve yanlış olan şeyleri ona sebep ve sonuçları ile beraber anlatmalısınız. Evinizde disiplin ortamının temellerini oluşturmalı ve sürdürülebilir olması için çabalamalısınız.
• Çocuğunuz yaptığı her şeye, kızgınlıklarına, sendromun etkisi ile gösterdiği tepkilere aşırı düzeyde kayıtsız kalmanız da yanlış olacaktır. Bu sebeple belirli çerçeveler içerisinde duygu ve düşüncelerini aktarmaktan çekinmemelisiniz.
• Çocuğunuza fiziksel şiddet, el kaldırma gibi durumlardan kaçınmalısınız.
• Çocuğunuzun kötü olduğunu hissettiğiniz bir anda onun ilgisini farklı bir alana çekmelisiniz. Dikkatleri o yaşlarda çabuk dağılabileceğinden sinirli veya öfkeli halini unutabilir. Sizin ilgilendiğiniz alana yönelebilir.
• Yemek ve uyku saatlerinin düzenli olmasına özen göstermelisiniz.
• Onunla konuşurken tehdit şeklinde olacak üsluptan kaçınmalısınız.
• Bu süreçte kendi benliğini ortaya koymayı çok isteyeceğinden, çocuğunuza onun başarabileceği görevler vermelisiniz. Gerekirse bu görevlerin ardından onu ödüllendirebilirsini.
Çocuğunuzun 2 yaş sendromu yaşadığı bu dönemlerde gösterdiği tepkileri dikkatlice incelemelisiniz. Örneğin aşırı derecede huzursuzluk yaratan, sürekli küsen, içine kapanan ve konuşmayan, kendine veya başkalarına zarar vermeye çalışan bir çocuk hareketleri gözlemlediğiniz zamanlarda muhakkak uzman bir doktordan yardım almalısınız. Çünkü sizler ebeveyn olarak böyle durumlarda bazen nasıl davranmanız gerektiğine karar vermekte güçlük çekebilirsiniz. Çocuğunuz bu hali sizi üzebilir ve doğru kararlar vermenizin önüne geçebilir.
2 yaş sendromu gibi zor bir süreçte ebeveynlerin bilmesi gereken şeyleri bu yazımızda sizlere anlatmaya çalıştık. Umutsuzluğa kapılmamalı, her çocuğun ve ebeveynin bu dönemden geçtiğini bilmelisiniz. Yazımızı çevrenizde şu anda bu süreçte olan ebeveynlere atarak onlara da destek olabilirsiniz! 😊